Yrke: Reporter (1975)

 
 
 
 
BETYG 5
 
 
 

 
 
Regissör: Michelangelo Antonioni
 
Manus: Mark Peploe
 
Roller: Jack Nicholson, Maria Schneider
 
Foto: Luciano Tovoli
 
David Locke (Jack Nicholson) är en TV-journalist som gör en dokumentärfilm i Sahara. Han försöker träffa och intervjua rebeller inblandade i inbördeskriget i Tchad. På samma ensliga hotell bor en engelsman vid namn Robertson (Charles Mulvehill). En natt har han dött i sitt hotellrum.

Locke ser att de är ganska lika och byter identitet med Robertson. Han är trött på sitt arbete, hans äktenskap och hans liv, och får en möjlighet att börja om.

I London har Lockes hustru Rachel (Jenny Runacre) haft en affär med en annan, men är skuldtyngd och söndersliten av nyheten om hennes makes död. Hon närmar sig Lockes vän Martin (Ian Hendry), en producent på BBC, i ett försök att komma i kontakt med Robertson, så att hon kan få veta mer om sin mans sista dagar.

Locke upptäcker snart att Robertson har smugglat vapen till rebellerna. Han blir jagad av både smugglare och polis genom Europa som hans hustru har kontaktat. Han träffar en ung kvinna (Maria Schneider) som studerar arkitektur. Dom inleder ett förhållande och hon hjälper honom vid flera olika tillfällen. Filmen slutar i södra Spanien med en mycket omtalad 7 minuter lång åkning.

Detta är en av Antonionis mycket speciella filmer. Stämningen och spänningen i ökenlandskapet som senare går över i ett kargt spanskt landsap ger filmen en extra dimension. Jack Nicholson är mycket bra. Maria Schneider har en utstrålning som går genom duken. Dialogen kan i dag kännas lite övertydlig på sina ställen men det gör inte så mycket eftersom Antonionis strama bildspråk skapar en spänning rakt igenom filmen.

 

 

 

Här kan ni se den berömda åkningen på slutet av filmen.

 




 
 
 
 

Läs mera om regissören och hans andra filmer på Regilexikon.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0