Miraklet i Milano (1951)




BETYG 5
 
 

 

 

 
 
Regissör:  Vittorio De Sica
 
Manus: Cesare Zavattini
 
Roller: Emma Gramatica, Francesco Golisano, Paolo Stoppa
 
Foto: G.R. Aldo
 
 

En fantasifull berättelse om Toto som hittades övergiven bland kålplantor av Lolotta (Emma Gramatica), en klok och snäll gammal kvinna. När Lolotta dör får Toto flytta till ett barnhem. Vid arton års ålder lämnar Toto (Francesco Golisano) barnhemmet och hamnar i en kåkstad i utkanten av Milano.

Totos förmåga att organisera som han lärde sig  på barnhemmet och hans vänlighet och optimistisk syn på tillvaron får alla i kåkstaden att må bra.

Toto får en magisk duva av ängeln Lolotta. När olja hittas på kåkstadens marker vill kapitalisterna ta över och fösa bort de hemlösa. Toto tar hjälp av duvan.

På sätt och vis är Toto en Kristus-liknande figur, vars medfödda godhet och mirakulösa krafter kan skada honom.

De Sica gjorde först "Cykeltjuven" som anses som en av de bästa filmer genom tiderna. Efter den gjorde han "Miracolo a Milano" som jag tycker håller samma klass. Det är inte många filmer från den tiden som håller idag, men "Miraklet i Milano" är en av dem. Det går inte att låta bli att bli berörd av Totos upplevelser med Lolotta och senare i kåkstaden där han med sin naiva godhet vill hjälpa alla. Måste ses.

 

 







 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mera om regissören och hans andra filmer på Regilexikon

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0