Sista tangon i Paris (1972)




BETYG 5










Regi: Bernardo Bertolucci
 
Manus: Bernardo Bertolucci
 
Roller: Marlon Brando, Maria Schneider
 
Foto: Vittorio Storaro
 

Paul (Marlon Brando) är en 45 år gammal amerikansk hotellägare, som bor i Paris och som ständigt förföljs av minnet av sin frus självmord.

Jeanne (Maria Schneider) är en 20 gammal fransk skönhet, som är förlovad med en ung filmregissör. Även om de är fullständiga främlingar för varandra, sammanförs dessa ensamma, trasiga själar i en lägenhet som är lika naken och tom som deras dystra och tragiska öden. Med tiden inser de att de sitter fast i ett intensivt erotiskt spel, som ingen av dem kan stoppa. De för sin passion till höjder och djup som ligger långt bortom något de någonsin hade kunnat föreställa sig.

Filmen blev nominerad 2 Oscar för bästa regi och för bästa manliga skådespelare.

Filmen är oerhört vacker i stämningar och framför allt fotot. Den är laddad med en sensuell spänning som man aldrig sett tidigare. Både Morlon och Maria gör starka porträtt av två ensamma trasiga människor som finner varandra för en stund. Den gör ont och känns i kroppen långt efter att sista filmrutan tonat ut. Bertolucci gör här en av sina bästa filmer, innan han börjar göra sina påkostade storfilmer som inte tilltalar mig alls.



 





Theme From Last Tango In Paris (1972) by seasonwitch




Läs mera om regissören och hans andra filmer på Regilexikon

 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0