Här har du ditt liv (1966)

 
 
 
BETYG 5
 
 
 
 
 
 
 
Regi: Jan Troell
 
Manus: Eyvind Johnson
 
Roller: Eddie Axberg, Allan Edwall, Per Oscarsson
 
Foto: Jan Troell
 
Olof Persson är 14 år när han lämnar sitt fosterhem i Norrbotten. Året är 1914 och hans egna föräldrar är mycket fattiga. Olof får sitt första jobb som timmerflottare. Han får valkar i händerna och lär sig att supa. Senare på hösten får han jobb på ett tegelbruk. Han blir nyfiken på livet och läshungern vaknar. Han läser alla böcker han kommer över. Nästa vinter jobbar han på ett sågverk. En olycka som tar död på en arbetare får Olof att sluta och resa vidare. Nästa jobb är som affischklistrare och karamellförsäljare på en biograf. Han ser journalfilmer om första världskriget och stumfilmsdramer. Han uppvaktar Maria och gör utflykter i trakten med anarkisten Fredrik. Tillsammans med honom föds Olofs politiska medvetande. 
Under sommaren följer han filmförevisaren Nicke på marknadsturné. Träffar skjutbanedrottningen Olivia och inleder ett förhållande som ger honom både lycka och förödmjukelse. 
Han blir aktiv i arbetarrörelsen och blir av med sitt arbete. Efter en tids arbetslöshet får han jobb på järnvägens lokstallar. Han organiserar en fackförening tillsammans med revolutionären Niklas. De försöker genomdriva en strejk men arbetarna ställer inte upp så de båda blir avskedade.
Vintern 1918 kommer freden. Olof längtar söderut till kontinenten och tar farväl av fostermodern. Han vandrar bort längst järnvägen för att skapa sig en egen framtid.
 
Det här är en av Jan Troells bästa filmer. Ett underbart poetiskt berättande med Jans rörliga kamera som ser allt i omgivningen. En bit svensk arbetarhistoria i svartvit. Många bra biroller och Eddie Axberg som Olof är helt outstanding. Se den!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Läs mera om regissören och hans andra filmer på Regilexikon

 
 
 
 
webvoter-omröstning
Vad tycker du om filmen?

1 Usel
2 Sådär
3 Bra
4 Mycket Bra
5 Superbra

    Se resultat
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0