Hemkomsten (1978)

 

 

BETYG 4

 

 


 
 

 
 

 
 
Regi: Hal Ashby
 
Manus: Waldo Salt
 
Roller: Jane Fonda. Jon Voight, Bruce Dern
 
Foto: Haskell Wexler
 
 
Sally och Lukas gör så småningom kärlek, konfrontera sitt handikapp. Det är första gången Sally har haft en orgasm. Men är hon fortfarande trogen sin man, och både hon och Luke vet deras förhållande kommer att upphöra när hennes man återvänder hem. Bob kommer tillbaka för tidigt, efter att ha oavsiktligt skadade sig i ett ben. Han är också lider av posttraumatiskt stressyndrom från vad han har sett i strid. Bob upptäcker därefter Sally angelägenhet från armén Intelligence, och både Sally och Lukas är överens om att Sally skulle försöka lappa saker med Bob. Bob förlorar kontroll, hotfullt konfrontera de älskande, men i slutändan vänder sig bort. Filmen slutar med Bob simmar ut i havet i yttersta förtvivlan, förmodligen ta livet av sig. Eftersom Sally in i snabbköpet i slutet, de två dörrarna stängs bakom henne, oavsiktligt bildar den symboliska uttrycket "Lucky Out". Hon och Luke är nu fri att fortsätta sin romantik.
1968 är Sally (Jane Fonda), en lojal och konservativ militärfru, gift med Bob Hyde (Bruce Dern), en kapten i United States Marine Corps, som sänds över till Vietnam. Efter ett tag bestämmer hon sig för att ta ett frivilligt arbete på ett veteransjukhus.
På sjukhuset möter Sally Luke Martin (Jon Voight), en före detta klasskamrat. Han har kommit hem från Vietnam skadad, och sitter nu förlamad i en rullstol. Fylld med smärta, ilska och frustration är Luke nu emot kriget. Sally kommer i kontakt med Luke och efter ett tag börjar en relation utvecklas. Luke skrivs ut från sjukhuset och deras relation börjar övergå i kärlek. Sallys syn på livet förändras genom honom. De har en lycklig tid. När Lukes vän begår självmord börjar han att aktivt jobba för att stoppa unga män från att gå ut i kriget.
Sally och Luke vet att deras förhållande kommer att upphöra när hennes man återvänder hem. Bob kommer tillbaka tidigare än väntat, efter att ha skadade sig i ett ben. Han lider också av posttraumatiskt stressyndrom från vad han har sett i strid. Filmen slutar med en hotfull uppgörelse mellan de tre.

 

Det här är 70-talsfilm när den är som bäst. Både politisk och en fin kärlekshistoria. Jon Voight och Jane Fonda är lysande i sina roller. Bra tidstypisk musik med bl.a Rolling Stones och Simon and Garfunkel. Man får en inblick hur alla de lemlästade soldater som kom hem från Vietnamkriget togs om hand av staten. Deras psykiska problem och deras hat som bara växte sig större och större. Hal Ashyby var en mycket intressant regissör som tyvärr dog alldeles för ung.
 
 

 

 

 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

Läs mera om regissören och hans andra filmer på Regilexikon

 

 

 

webvoter-omröstning
Vad tycker du om filmen?

1 Usel
2 Sådär
3 Bra
4 Mycket Bra
5 Superbra

    Se resultat

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0