Fitzcarraldo (1982)

 
 
 
BETYG 5
 
 
 
 
 
 
 
Regi: Werner Herzog
 
Manus: Werner Herzog
 
Roller: Klaus Kinski, Claudia Cardinale
 
Foto:Thomas Mauch
 
Iquitos, Peru, vid sekelskiftet. En isolerad stad mitt i djungeln, där gummibaronerna låtit bygga lyxpalats. I utkanten ligger enkla träskjul, nakna småbarn leker bland grisar och höns i gyttjan. Här träffar vi på Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski) - av urbefolkningen kallad Fitzcarraldo -- med sin dröm om europeisk kultur, om den stora operakonsten. . . . Fitzcarraldo är besatt av idén att sammanföra Enrico Caruso och Sarah Bernhardt i Amazondjungeln, som en hyllning till Giuseppe Verdi. För att finansiera detta fantastiska företag, beslutar han sig för att exploatera ett jättelikt område av gummiträd, som ligger bortom de ogenomträngliga Ucayala-fallen. För att kringgå detta svåra hinder måste Fitzcarraldo emellertid bokstavligen lyfta sin ångbåt över ett berg från en flod till en annan. Med hjälp av en indianstam som förtrollats av alla tiders största sångare, kämpar Fitzcarraldo mot feber, moskiter, kvävande hetta - allt för att uppnå det omöjliga. . . .
 
Inspelningen av den här filmen är nästan mer känd än själva filmen. Werner Herzog filmade långt in i Amazonas vildmarker med mycket svår kontakt med yttervärlden. Han började filma med Jason Robards och Mick Jagger i huvudrollen men fick avbryta inspelningen och  vänta ett halvår. När inspelningen skulle dra igång igen kunde varken Jason eller Mick på grund av andra saker. Istället kom Klaus Kinski in och Mick Jaggers roll ströks. Under mycket problem, bl.a. med indianer på platsen, bråk mellan Klaus och Werner, en båt som körde på grund och försenade inspelningen ytterligare ett halvår. Det mest kända om filmen är ångbåten som drogs över ett berg endast av människokraft.
Klaus Kinski är mycket bra i sin galenskap och miljöerna är fantastiska. Det känns i hela filmen att det här är äkta, inget fusk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Läs mera om regissören och hans andra filmer på Regilexikon

 

 

 
 
 
webvoter-omröstning
Vad tycker du om filmen?

1 Usel
2 Sådär
3 Bra
4 Mycket Bra
5 Superbra

    Se resultat
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0